Donderdag 25 oktober 2018

Een goed begin... voor de Oranje handballers voor kwalificatie EK

Wedstrijden_Oranje_Handbal_Heren_voor_EK.JPG

Het Nederlands Handbalteam wint de eerste wedstrijd in de kwalificatiereeks voor het EK 2020. Beeld: NHV.

Het Nederlands Herenteam is de kwalificatie voor het Europees Kampioenschap 2020 uitstekend begonnen. De ploeg van bondscoach Erlingur Richardsson was duidelijk te sterk voor Estland: 35-25.

Onder leiding van bondscoach Erlingur Richardsson heeft het Nederlands Herenteam inmiddels een indrukwekkende serie resultaten neergezet. Sinds de komst van de IJslander, precies een jaar geleden, speelde Oranje negentien interlands en dat leverde maar liefst zestien overwinningen op.

In City Resort Sittard startte Oranje uitstekend. Na treffers van Iso Sluijters, Ephrahim Jerry en Samir Benghanem was het binnen vijf minuten al 3-0. Estland kwam sterk terug tot 3-2, maar direct daarna liep Nederland weer uit naar 6-2. Na drie Letse treffers van Karl Toom realiseerde Estland wederom de aansluiting: 6-5.

Hierna had het Nederlands Herenteam de verdediging beter op orde en vervulde doelman Bart Ravensbergen steeds meer een hoofdrol met een serie fantastische reddingen. Nederland kon hierdoor langzaam weglopen van Estland. In de slotfase liep het verschil op tot acht doelpunten. De ruststand werd bereikt bij een 17-10 voorsprong.

Na de hervatting kwam Oranje matig uit de startblokken en zag het Estland terugkomen tot vijf goals. Vervolgens dicteerde de ploeg van Erlingur Richardsson de wedstrijd en liep het zonder problemen weg van de tegenstander. Het krachtsverschil was te groot en met het verschil van tien doelpunten mocht Estland nog tevreden zijn.

Bart Ravensbergen keepte niet alleen een voortreffelijke wedstrijd, maar scoorde bovendien drie doelpunten. Niet eerder maakte een doelman in het Nederlands Herenteam in één wedstrijd drie doelpunten. Het record stond op naam van Gerrie Eijlers. De nu geblesseerde collega-international van Ravensbergen scoorde op 17 januari 2016 in dezelfde hal tegen Zwitserland twee keer.

Jasper Adams was topscorer bij Nederland met zes doelpunten. Dani Baijens en Bobby Schagen scoorden beiden vijf keer.

Het Nederlands Herenteam vervolgt de EK-kwalificatie komende zondag om 14.10 Nederlandse tijd met een uitwedstrijd tegen Letland in Valmiera. Slovenië, als nummer drie van het laatste WK in Frankrijk de grote favoriet voor de groepswinst, is april volgend jaar twee keer de tegenstander van de Oranjemannen.

Nederland-Estland 35-25 (17-10)
Nederland: Bart Ravensbergen (3), René de Knegt; Samir Benghanem (1), Dani Baijens (5), Ivar Stavast (1), Niels Versteijnen (1), Iso Sluijters (4), Bobby Schagen (5), Ivo Steins (2), Niels Poot, Kay Smits (1), Jasper Adams (6), Jorn Smits, Jeffrey Boomhouwer (3), Ephrahim Jerry (3), Tommie Falke.

Het Nederlands Herenteam is voor de kwalificatie van het EK 2020 ingedeeld in een poule met Slovenië, Letland en Estland. De nummer één en twee uit de groep plaatst zich voor het Europees Kampioenschap dat van 10 tot en met 26 januari 2020 wordt gehouden in Zweden, Oostenrijk en Noorwegen. De vier beste nummers drie uit de acht kwalificatiegroepen kwalificeren zich eveneens voor het EK.

Zweden, Oostenrijk en Noorwegen zijn als organisatoren geplaatst voor het EK. Spanje is als titelverdediger ook al zeker van het EK. Met 24 deelnemende teams zal dit het grootste EK ooit zijn. De speelplaatsen zijn Göteborg (voorronde, Malmö (voorronde en hoofdronde) en Stockholm (finaleweekend) in Zweden; Graz (voorronde) en Wenen (voorronde en hoofdronde) in Oostenrijk en Trondheim (twee voorrondegroepen) in Noorwegen.

NHV