Woensdag 6 juni 2018

Kunnen Oranje handballers Stunten met hoofdletter S?

Speelschema_Oranje_handbal_heren.jpg

Het Nederlands handbalteam heeft kans op kwalificatie voor het EK 2019. Maar dan moet top-handbalnatie Zweden door Oranje worden verslagen in de play-offs.

Het zou historisch zijn. Want de laatste keer dat het Nederlands handbalteam op een eindronde van de partij was, was in 1961, op het WK. Maar waar hoop is, zijn de wonderen de wereld nog niet uit. De uitdaging van de Oranje mannen handballers is als volgt: over twee play-offwedstrijden (thuis en uit) winnen van Zweden.

Maar Zweden is niet zomaar een tegenstander voor het Oranje team van de IJslandse bondscoach Erlingur Richardsson. Van een op papier gelijkwaardige strijd om het WK-ticket is helaas géén sprake. Zweden is een sterk mannen handballand, won het WK al tweemaal en was finalist tijdens de laatste edities van het EK en WK. De Zweden danken de deelname aan de komende play-offs tegen Nederland aan hun (verloren) EK-finale. Nederland op zijn beurt heeft eerst - met succes - een reeks overige kwalificatiewedstrijden moeten spelen.

Op zaterdag 9 juni vanaf 16.00 uur is het zover: de heenwedstrijd van de play-offs om deelname aan het WK 2019. In de eerste wedstrijd ontvangt Nederland de Zweden, in de Maaspoort in Den Bosch. De uitwedstrijd, ofwel de beslissende return, is op woensdag 13 juni vanaf 19.15 uur in de Kristianstad Arena in Kristianstad. Zie ook wedstrijden play-offs Oranje handbal.

Hoe lastiger de opgave voor het Nederlands handbalteam, hoe gaver als het lukt. In het laatste geval gaan de Oranje handballers in januari 2019 naar Denemarken en Duitsland, de gastlanden van het eerstkomende wereldkampioenschap handbal. De andere landen die in juni nog via play-offwedstrijden strijden tegen elkaar, zijn Litouwen en IJsland, respectievelijk Tsjechië en Rusland, Noorwegen en Zwitserland, Kroatië en Montenegro, Wit-Rusland en Oostenrijk, Servië en Portugal, Macedonië en Roemenië plus Slovenië en Hongarije.