Donderdag 9 januari 2020

Eerste EK-duel Oranje handballers ooit gaat verloren tegen Duitsland

Programma_Oranje_handballers.jpg

Het Nederlands mannen handbalteam, EK-debutant in 2020, verliest de eerste wedstrijd, tegen Duitsland. Zaterdag 11 januari kunnen de eerste Oranje punten op het EK Handbal alsnog worden binnengehaald, vanaf 16.00 uur tegen Letland.

Duitsland was voor het Nederlands heren handbalteam een maatje te groot, donderdag 9 januari 2020 bij het Oranje debuut op een eindronde van het EK Handbal. Na het 34-23 verlies mag Nederland zich op zaterdag 11 januari revancheren tegen Letland. Haalt Nederland tegen Letland de eerste EK-punten ooit binnen?

Het verlies van de formatie van bondscoach Erlingur Richardsson in het Noorse Trondheim was overigens allerminst een schande. Duitsland is de Europees kampioen en, nota bene, bij rust was de score nog goed in evenwicht (15-13). De Oranjemannen openden bovendien de score (Iso Sluijters heeft de eer om voor altijd in de geschiedenisboeken te staan als eerste mannelijke Nederlander ooit die scoort op een EK Handbal). Oranje kwam zelfs op 2-0 via Samir Benghanem en pas bij 4-3 stonden de Duitsers aan de goede kant van de tussenstand.

Duitsland dwingt Oranje tot fouten, maar Nederland houdt stand
Mede dankzij tijdstraffen aan Nederlandse zijde liep de score uit tot 10-4 maar, mede door een rode kaart voor opponent Gensheimer, Oranje slaagde erin via goals van Luc Steins, Jeffrey Boomhouwer en vier keer Kay Smits terug te komen tot 12-11. Het leidde tot op- en neergaand spel in het restant van het eerste bedrijf. En ook na de pauze zagen de toeschouwers in arena Trondheim Spektrum een schouwspel dat het kijken zeker de moeite waard was. Met tussenstanden als 16-15, 20-16 door een scherp dekkend Duitsland dat Nederland tot fouten dwingt en 22-19 na een veerkrachtig Oranje, stond Duitsland echter opeens toch op als krachtige grote handbalbroer. Zeven treffers achtereen - 29-19 - was voor de Oranjeheren teveel van het goede. Ook al brachten Bobby Schagen, Ivo Steins en Ephrahim Jerry de achterstand nog iets terug tot 30-22, en ook al kwam er een extra veldspeler aan Hollandse zijde in de slotminuten, bij het laatste fluitsignaal stond 34-23 genoteerd.

Zaterdag: Nederland - Letland, tweede duel Groep C
Nederland is echter nog altijd gewoon kanshebber om Groep C goed door te komen, met de wedstrijden Nederland - Letland (zaterdag 11 januari, 16.00 uur) en Nederland - Spanje (maandag 13 januari, 20.30 uur) op het programma van het EK Handbal.

Wordt het EK Handbal live uitgezonden?
Ja, de wedstrijden van de Oranje handballers zijn live te volgen via Ziggo Sport.

Opstelling Nederland / goals tegen Duitsland: Gerrie Eijlers, Bart Ravensbergen, Jasper Adams, Dani Baijens (1), Samir Benghanem (1), Jeffrey Boomhouwer (2), Ephrahim Jerry (1), Toon Leenders (2), Tim Remer, Bobby Schagen (1), Robin Schoenaker, Iso Sluijters (1), Kay Smits (7), Ivo Steins (1), Luc Steins (6), Niels Versteijnen.