Woensdag 23 oktober 2019

Heren handballers Nederland schuiven Polen B opzij

Speelschema_handballers_Nederland.JPG

In de eerste oefenwedstrijd van vier op weg naar het EK 2020 hebben de Oranje handbalheren Polen B verslagen met 27-24. Nederland speelt nog (opnieuw) tegen Polen, tegen Slovenië en Oostenrijk vóórdat op 9 januari 2020 ook voor Nederland het EK Handbal begint.

Het Europees kampioenschap handbal voor mannen komt eraan, en Nederland heeft de eerste van vier oefenwedstrijden in aanloop daarnaartoe winnend afgesloten. Oranje Heren Handbal won dinsdagavond in Sittard van Polen B met 27-24.

Woensdag (23 oktober) speelt Nederland wederom tegen Polen B, maar dan in Panningen, in sporthal De Heuf. Daarna wacht er nog een programma van het Nederlands handbalteam met wedstrijden in oefenverband tegen Slovenië op vrijdag 25 oktober (uitwedstrijd, met als startsein 19.30 uur) en tegen Oostenrijk op zondag 25 oktober (uitwedstrijd, startsein 18.00 uur).

Selectie Oranje Handbalteam
Dinsdag in Sittard bestond de selectie van Nederland uit deze spelers:

Samir Benghanem, Evert Kooijman, Niels Versteijnen (goed voor 2 treffers), Patrick Miedema (1 treffer), Iso Sluijters (2), Luc Steins (1), Mark van den Beucken (1), Robin Schoenaker, Kay Smits (2), Jasper Adams (3), Ephrahim Jerry (4), Alec Smit (5), Gerrie Eijlers, Rutger ten Velde (5) en Tim Remer (1).


Polen opent de score
Bondscoach Erlingur Richardsson zag zijn team niet zomaar winnen. Ook al betrof het Polen B, de Polen hielden gelijke tred en ook bij elke achterstand kon Oranje geenszins op zijn lauweren rusten. Het was ook Polen dat op voorsprong kwam, al na een paar seconden. Nederland liep een tijdstraf op en Marcel Sroczyk kon de tegenstander van Oranje voor het eerst pijn doen, vanaf de 7-meterstreep.

Oogstrelende reddingen handbalkeeper Oranje
De stand liep vervolgens de eerste tien minuten gelijkmatig op naar 4-4, toen een krachtige kruisingbal van Ephrahim Jerry de komende deelnemer aan het EK Handbal 2020 voor het eerst op voorsprong bracht. De middenopbouwer was in de eerste dertien minuten bovendien goed voor nóg twee treffers. Aan - letterlijk - de andere kant deed ook doelman Gerrie Eijlers van zich spreken, met enkele oogstrelende reddingen, waaronder twee op een penalty.

Gelijke ruststand
Maar ook nu bleef Polen Nederland in het vizier houden, óók qua score. Via nog wel een 10-7 voorsprong voor de Nederlandse handbalmannen kon bij rust een 11-11 worden genoteerd.

Handballers Nederland nemen afstand
Na rust keepte talent Mark van den Beucken, en hij liet enkele knappe reddingen zien. Maar na de 13-13 nam Nederland dan toch afstand. Onder meer dankzij een fraaie passeerbeweging van Patrick Miedema, twee achtereenvolgende tijdstraffen voor de Polen, een benutte penalty van Rutger ten Velde én een voltreffer van de Oranje doelman, van grote afstand in leeg doel, ontstond de tussenstand van 18-14.

Enerverend tweede bedrijf
Maar: Polen bleef doorgaan, liep twee goals in, liet een aantal aantrekkelijke acties én doelpunten zien. Daartegenover stonden rake ballen van onder anderen Alec Smit, Niels Versteijnen, Jasper Adams en Tim Remer, die in een enerverende tweede helft de zege uiteindelijk toch naar Nederland brachten: 27-24.

EK-gangers nu eerst tegen opnieuw Polen B, Slovenië en Oostenrijk
Een goede opener dus in de oefencampagne voor het Europees kampioenschap in Zweden, Oostenrijk en Noorwegen, dat wordt gehouden van 9 t/m 26 januari 2020. De eerstvolgende zetten zijn zoals gezegd opnieuw een thuiswedstrijd tegen Polen B, gevolgd door de oefenduels in en tegen Slovenië respectievelijk Oostenrijk.

Met dank aan NHV