Maandag 6 januari 2020

OKT Volleybal: hoe kunnen Oranje volleyballers zich voor Olympische Spelen kwalificeren?

OKT_Volleybal_Mannen.jpg

Zo zit het OKT Volleybal voor mannen in elkaar. Via het OKT kunnen de volleybalheren van Nederland zich kwalificeren voor de Olympische Spelen. Beeld: FIVB

Het Nederlands volleybalteam speelt op het OKT, dat duurt van zondag 5 januari t/m vrijdag 10 januari 2020. Dit laatste Europese olympisch kwalificatietoernooi vindt plaats in Berlijn. Hoe werkt het OKT Volleybal, het toernooi waarin één ticket te verdienen is voor Olympische Spelen 2020 in Tokio?

De Oranje volleybalheren moeten maar liefst zeven landen achter zich laten, tijdens deze allerlaatste kans om zich te kwalificeren voor de Spelen van deze zomer in Japan. Verspreid over twee poules doen er acht Europese landen mee aan dit OKT. De Nederlandse volleyballers zitten in Poule B, samen met Frankrijk, Bulgarije en Servië. In Poule A zitten België, Duitsland, Slovenië en Tsjechië. De beste twee landen van beide groepen gaan naar de halve finales. Beide winnaars daarvan strijden in de finale om één ticket voor de Spelen.

Het Nederlands volleybalteam bij de mannen speelt eerst op maandag 6 januari tegen Servië, om 14.00 uur.

De tweede wedstrijd van Oranje is op dinsdag 7 januari tegen Bulgarije, eveneens om 14.00 uur.

Op woensdag 8 januari begint de wedstrijd van Nederland om 20.45 uur: tegen Frankrijk.

Daarna zijn er halve finales op donderdag 9 januari (17.00 uur en 20.10) en de eindstrijd staat in de agenda op vrijdag 10 januari om 20.10 uur.

Opzet OKT Volleybal: één Olympische ticket te verdienen
De halve finales worden gevormd door enerzijds de nummer 1 van Poule A tegen de nummer 2 van Poule B, en anderzijds de nummer 2 van Poule A tegen de nummer 1 van Poule B. Alle wedstrijden staan op het programma in de Berlijnse Max-Schmeling-Halle. Alleen de uiteindelijke winnaar van dit kwalificatietoernooi verdient een toegangsbewijs voor de Olympische Spelen van Tokio. Er zijn in januari 2020 ook buiten Europa Olympische Kwalificatietoernooien: daaruit kwalificeren zich de laatste vijf landen. Het totale deelnemersveld deze zomer in Japan aan het Olympisch Volleybaltoernooi bestaat uit twaalf landen.

Speelschema OKT Volleybal Mannen en speelschema OKT Volleybal Vrouwen
Het volledige programma van het OKT Volleybal Mannen is hier te vinden. Ziggo Sport zendt de wedstrijden van Nederland op het OKT Volleybal live uit. Ook de dames volleybalsters spelen op het OKT voor een Olympisch Ticket. Meer daarover kun je lezen op de website EKVrouwen.nl: zie het speelschema OKT Volleybal Vrouwen en Uitzendschema tv en livestream OKT Dames.