Donderdag 31 oktober 2019

(Voorlopig) speelschema hockey heren op Olympische Spelen

Wedstrijden_Olympische_Spelen_Hockey_Nederland_Heren.jpg

Wanneer is het olympisch toernooi hockey voor de heren? De Oranje hockeyers uit Nederland doen ook mee, vanaf zaterdag 25 juli 2020 in Tokio, in het Oi Hockey Stadion. Zie het speelschema Hockey Mannen op de Olympische Spelen.

Dit is het (voorlopige) speelschema van het hockeytoernooi op de Olympische Spelen 2020 van Tokio. Ook Nederland speelt er vanaf zaterdag 25 juli zijn wedstrijden, in het Oi Hockey Stadion. De Oranje hockeyers bij de mannen kwalificeerden zich eind oktober via play-offs tegen Pakistan en mogen nu dromen van olympisch goud, dat behaald kan worden via de finale op donderdag 6 augustus 2020. Het schema van de OS voor de hockeyheren begint met een groepsfase bestaande uit drie poules van vier landen, gevolgd door de kwartfinales en halve finales volgens het traditionele knock-outsysteem.

Het programma van het olympisch hockeytoernooi voor heren begint één dag na de openingsceremonie van de 32e editie van de Olympische Spelen. Er doen twaalf landen aan mee: Nederland, het gastland (Japan), Argentinië, Australië, België, Canada, Spanje, Zuid-Afrika en de winnaars van de laatste onderlinge olympische kwalificatiewedstrijden: Nieuw-Zeeland of Zuid-Korea, India of Rusland, Groot-Brittannië of Maleisië en Duitsland of Oostenrijk. Op vrijdag 1 november, zaterdag 2 november en zondag 3 november, wanneer deze play-offs op de agenda staan, zijn de uitslagen en daarmee de laatste vier deelnemende landen bekend.

3/11 UPDATE India, Nieuw-Zeeland, Groot-Brittannië en Duitsland zijn de resterende gekwalificeerde landen.

Opzet wedstrijdschema olympisch hockeytoernooi
Het speelschema van het mannen hockeytoernooi op de Spelen van Tokio in 2020 begint met een eerste ronde. Verdeeld over drie poules speelt elk land drie groepswedstrijden. De bovenste twee landen van elke poule gaan door naar de kwartfinales, samen met de twee beste nummers drie van de drie groepen uit de eerste ronde. De strijd om goud, zilver en brons wordt verder aangegaan via de halve finales, een wedstrijd om de derde plaats en uiteraard de finale.

Dit zijn de belangrijkste data binnen het (voorlopige) speelschema:

GROEPSWEDSTRIJDEN
Zaterdag 25 juli 2020
Zondag 26 juli
Maandag 27 juli
Dinsdag 28 juli
Woensdag 29 juli
Donderdag 30 juli
Vrijdag 31 juli

KWARTFINALES
Zondag 2 augustus

HALVE FINALES
Dinsdag 4 augustus

WEDSTRIJD OM BRONZEN MEDAILLE
Donderdag 6 augustus

FINALE OLYMPISCH HOCKEYTOERNOOI HEREN
Donderdag 6 augustus 2020


Titelhouder en prestaties Oranje hockeyers op de Spelen
Huidig olympisch winnaar is Argentinië, dat de Spelen bij het hockey voor mannen in 2016 voor de eerste keer ooit won. Recordhouder qua gouden medailles op het herenhockeytoernooi is India met vijf plakken in totaal. Nederland won het goud twee keer: in 1996 en 2000. Oranje won daarnaast vier keer zilver: in 1928, 1952, 2004 en 2012.

Volledig (en zodra bekend definitief) OS schema hockey met tijden
Klik verder voor het gehele speelschema van het olympisch hockeytoernooi voor heren. Het betreft op dit moment nog het voorlopige schema. Zodra alle landen gekwalificeerd zijn en het definitieve olympisch programma herenhockey met alle definitieve wedstrijden en tijden bekend is, vind je het ook op die pagina.