Woensdag 11 september 2019

EK Volleybal bij de (lange) mannen: opzet toernooi 2019

Opzet_EK_Volleybal_2019.jpg

Zo zit het Europees kampioenschap volleybal 2019 bij de mannen in elkaar: opzet toernooi EK in Nederland, België, Frankrijk en Slovenië.

Het EK Volleybal 2019 begint op donderdag 12 september en duurt tot en met de finale op zondag 29 september. Nederland komt voor het eerst in actie op vrijdag 13 september. Het 'CEV EuroVolley Men 2019' zoals het Europese toernooi voor mannen officieel heet, wordt gehouden in vier gastlanden, waaronder Nederland.

Waar wordt het EK Volleybal gespeeld?
De speelsteden van het EK Volleybal in Nederland zijn Rotterdam, Amsterdam en Apeldoorn. De speellocatie in Rotterdam is Ahoy, in Amsterdam is Sporthallen Zuid momenteel de thuishaven van het internationale volleybal en in Apeldoorn wordt er gespeeld in Omnisport. De andere hosts zijn België, Frankrijk en Slovenië. Hun speelsteden zijn respectievelijk Antwerpen en Brussel, Nantes en Parijs, en Ljubljana.

Het EK wordt dus gehouden in vier verschillende landen. Nederland speelt in Rotterdam, Amsterdam en mogelijk Apeldoorn. De Lange Mannen van Nederland spelen op het EK 2019 in de groepsfase eerst drie wedstrijden in Rotterdam en de overige twee groepsduels in Amsterdam. Nederland speelt mogelijk later ook nog in Apeldoorn, waar twee achtste finales op het programma staan evenals één kwartfinale.

Tegen wie moeten de mannen volleyballers spelen in de poule?
De volleyballers van Oranje zitten op dit EK in de poulefase in Poule D. De tegenstanders van Nederland in deze groep zijn Tsjechië, Estland, Montenegro, Polen en Oekraïne. Er doen in totaal 24 landen aan het European Men's Championshipmee. Dit zijn: België, Bulgarije, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Italië, Montenegro, Nederland, Noord-Macedonië, Oekraïne, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Rusland, Servië, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, Turkije en Wit-Rusland.

EK Volleybal: welke landen gaan door naar de volgende ronde?
In de eerste ronde van het EK Volleybal bij de heren zijn er vier poules van elk zes landen. Van de 24 teams gaan in elke poule de beste vier door naar de achtste finales. De vier hoogst geëindigde landen van Poule A spelen in de achtste finales tegen de vier beste landen van Poule C. En de vier hoogst geëindigde landen van Poule B spelen in dit eerste deel van de knock-outfase tegen de vier beste landen van Poule D.

De EK-finale is in Parijs
Daarna volgen logischerwijs de kwartfinales, de halve finales en de finale, waarbij de verliezer van elke partij wordt uitgeschakeld. De halve finales worden gespeeld in Frankrijk (Parijs) en Slovenië (Ljubljana). Zowel de wedstrijd om de derde plek (brons) als de finale staat op het programma in Parijs.

Welk land is Europees kampioen volleybal (en wie is wereldkampioen)?
Op het EK Volleybal 2019 voor heren is Rusland de titelverdediger. Zij wonnen de EK-finale van 2017 van Duitsland. Polen is eveneens een grootmacht in het herenvolleybal: zij zijn de huidige wereldkampioen. Nederland kan meteen aan de bak, want onder andere Polen is zoals gezegd één van Oranjes opponenten in Groep D.

Historie Oranje Volleybal Mannen | één Europese titel
Nederland beleefde op het Europees kampioenschap volleybal voor mannen een goede periode in de jaren negentig: Oranje eindigde als derde op de EK's van 1989 en 1991, werd tweede op de EK's van 1993 en 1995 en zegevierde in 1997: de enige Europese titel voor het Nederlands herenvolleybalteam tot dusver. Tussendoor haalde Oranje ook zilver op het WK 1994. De Nederlandse heren volleyballers werden nooit wereldkampioen.

EK Volleybal: op welke zender komt Nederland op televisie?
De wedstrijden van Nederland worden live op televisie uitgezonden door de NOS op NPO. Zie ook het Uitzendschema EK Volleybal. Nederland speelt eerst op vrijdag 13 september tegen Montenegro, daarna op zaterdag 14 september tegen Oekraïne, vervolgens op zondag 15 september tegen Polen, dinsdag 17 september tegen Estland en op woensdag 18 september het laatste groepsduel, tegen Tsjechië. De achtste finales zijn op zaterdag 21 en zondag 22 september, de kwartfinales op maandag 23 en dinsdag 24 september, de halve finales op donderdag 26 en vrijdag 27 september en de eindstrijd is op zondag de 29e. Zie ook het Programma EK Volleybal.

Speelschema_EK_Volleybal.jpg