Opzet WK Hockey 2018 Heren in India: info en uitleg format en toernooi

Opzet_WK_Hockey_Heren_2018_India.jpg

Op deze pagina vind je alle info over het WK Hockey Heren 2018 in India (Bhubaneswar). Met info en uitleg over het format, de puntentelling, de wedstrijden, landen en wie er doorgaan in de knock-outfase t/m de finale op zondag 16 december.

Primeur Men's World Cup Hockey: 16 landen
Officieel heet het komende wereldkampioenschap hockey voor mannen de Odisha Hockey Men’s World Cup 2018. Voor het eerst doen er aan het WK zestien landen mee. Voorheen waren dit er twaalf. Er is nu dus een groter aantal WK-wedstrijden.

Waar is het WK Hockey Heren?
Het WK is in India, in speelstad Bhubaneswar. De precieze locatie heet officieel het Kalinga Stadium. Dat is voor veel fans van hockey een bekend stadion, onder andere vanwege het gastheerschap van de Hero Hockey Champions Trophy in 2014. Het Kalinga stadion is ook de thuishaven van de Kalinga Lancers, titelhouder uit 2017 van de Coal India Hockey India League.

Hoe vaak vindt het WK Hockey voor mannen plaats?
Het wereldkampioenschap hockey voor heren is elke vier jaar. De laatste editie was dus in 2014, met als gastland Nederland. Toen won Australië, net als de editie ervoor in 2010, door ditmaal in de finale van Nederland te winnen (6-1). Argentinië eindigde als derde, Engeland als vierde. Het allereerste WK Hockey voor mannen was in 1971. Inmiddels staat in 2018 het veertiende mondiale toernooi op het programma.

Deelnemende landen in 2018
De landen die meedoen aan het komende WK zijn, in alfabetische volgorde: Argentinië, Australië, België, Canada, China, Duitsland, Engeland, Frankrijk, Ierland, gastland India, Maleisië, Nederland, Nieuw-Zeeland, Pakistan, Spanje en Zuid-Afrika.

Hoe verliep de kwalificatie van de Mannen WK Hockey-landen?
Host India is er als organiserend land automatisch bij. Nederland is gekwalificeerd op basis van het gewonnen Europees kampioenschap hockey in 2017. Ook Argentinië, Australië en Zuid-Afrika hebben hun WK-ticket verdiend door hun betreffende continentale toernooi te winnen. Daarnaast is China van de partij als de nummer twee van het Aziatisch kampioenschap, aangezien India als de nummer één van dat toernooi als gastland al automatisch gekwalificeerd was. De overige landen mogen meedoen op basis van hun resultaten in de halve finales van de Hockey World League.

In welke groep speelt Nederland? En wat zijn de andere poules op dit WK?
Nederland speelt in Groep D. Daarin zitten ook Duitsland, Maleisië en Pakistan. Zie hier alle groepen van de Hockey Men's World Cup in India:

Groep A:
Argentinië
Nieuw-Zeeland
Spanje
Frankrijk

Groep B:
Australië
Engeland
Ierland
China

Groep C:
België
India
Canada
Zuid-Afrika

Groep D:
NEDERLAND
Duitsland
Maleisië
Pakistan

Wat is de puntentelling? En wat bepaalt de volgorde in de groep?
De volgorde in de poule wordt bepaald aan de hand van, uiteraard, allereerst het puntenaantal. Een gewonnen wedstrijd levert drie punten op. Een gelijkspel levert één punt op. En verlies levert vanzelfsprekend géén punten op.

Bij een gelijk puntenaantal na de drie groepswedstrijden bepaalt het doelsaldo de volgorde. Is ook het doelsaldo gelijk, dan wordt gekeken naar het aantal doelpunten vóór. In dat geval is bijvoorbeeld een doelsaldo van 12-8 beter dan een doelsaldo van 11-7. Is ook het aantal goals vóór gelijk, dan telt het onderlinge resultaat van het groepsduel.

Hoe lang duurt een wedstrijd op dit WK?
Een wedstrijd op het WK in India duurt niet twee helften, maar vier kwarten. De wedstrijd is verdeeld in vier keer 15 minuten, ofwel elk kwart duurt een kwartier. Bij een strafcorner, strafbal of een doelpunt wordt de klok 40 seconden stilgezet. Deze tijd wordt derhalve nog bijgeteld bij de 4 keer 15 = 60 minuten.

Hoe ziet het WK in 2018 eruit? Welke speelrondes zijn er?
De poulefase begint op woensdag 28 november. Nederland komt voor het eerst in actie op zaterdag 1 december. In de groepsfase spelen in alle vier poules de vier landen één keer tegen elkaar. Er zijn daarmee 24 groepswedstrijden. De vier groepswinnaars gaan rechtstreeks door naar de kwartfinales.

De nummers twee en drie van elke groep spelen eerst nog een extra wedstrijd. In deze zogeheten cross-overs vechten zij onderling uit welke overige vier landen, naast de poulewinnaars, hun weg mogen vervolgen bij de laatste acht. De cross-overs bestaan dus uit vier wedstrijden. Deze worden evenredig verdeeld over twee dagen. De cross-overs beginnen op maandag 10 december.

Daarna volgende de vier duels in de kwartfinales. Deze beginnen op woensdag 12 december. De halve finales zijn beide op zaterdag 15 december. En de finale van het WK Hockey Mannen 2018 is op zondag 16 december 2018, net als eerder op die dag de wedstrijd om brons.

Alle wedstrijden en data WK Hockey 2018
Wanneer spelen de Oranje hockeyheren op het WK? Wat zijn de wedstrijden van Nederland? Nederland speelt in elk geval in Groep D achtereenvolgens tegen Maleisië, Duitsland en Pakistan. Zie verder het complete speelschema WK 2018 Hockey Heren in Bhubaneswar, India. Met poulefase, cross-overs, kwartfinales, halve finales en finale.

Historie Nederland Heren Hockey: 5 EK-titels, 3 WK-titels
De Nederlandse hockeymannen eindigden zoals vermeld op het vorige WK als tweede. Oranje verloor de finale van het WK 2014 tegen huidig wereldkampioen Australië. Het Nederlands elftal begint het toernooi wél als Europees kampioen, na de met 2-4 gewonnen finale in 2017 tegen België.

In totaal won Nederland 5 keer het Europees kampioenschap Hockey voor mannen: het EK 1983, EK 1987, EK 2007 en de laatste twee edities: het EK 2015 en het EK 2017. Daarnaast wonnen de Nederlandse heren 3 keer het WK: het WK 1973, WK 1990 en WK 1998.