Zaterdag 9 juni 2018

Oranje handballers: historisch resultaat in play-off WK

Programma_Oranje_Handbal_Heren.jpg

Het Nederlands heren handbalteam wil zich plaatsen voor het WK 2019. In de play-off werd daartoe in de thuiswedstrijd een unieke zege behaald: tegen wereldteam Zweden.

Het Nederlands Herenteam heeft de eerste WK-playoff wedstrijd tegen Zweden met 25-24 gewonnen. De uitwedstrijd tegen de Scandinaviërs staat komende woensdag 13 juni op het programma in Kristianstad. De winnaar over twee duels plaatst zich voor het WK 2019 in Denemarken en Duitsland.

Nooit eerder heren handbalwinst tegen Zweden
Met de zwaar bevochten 25-24 zege op Zweden schreef het Nederlands Herenteam historie. Nooit eerder werd van Zweden gewonnen. Alleen op 27 februari 1981 werd tijdens het zogenoemde B-WK in het Franse Reims een keer gelijkgespeeld: 18-18. Bondscoach van Oranje was destijds de onlangs overleden Jan Kecskemethy.

Loodzware tegenstander
Het Nederlands Herenteam trof het niet met Zweden als tegenstander voor de WK-playoff. Bij de loting werd de ploeg van bondscoach Erlingur Richardsson gekoppeld aan de verliezend finalist van het laatste EK. In januari werd in Zagreb uiteindelijk met 29-23 verloren van Spanje.

De mannen handballers legden met de winst in Den Bosch een goede bodem voor de uitwedstrijd van Oranje in deze play-off, die voor Nederland hoe dan ook taaier dan taai zal zijn. Maar in het heenduel had het Nederlandse team in elk geval geen ontzag voor alle Zweedse sterren. De ploeg van bondscoach Erlingur Richardsson toonde vanaf het begin veel lef en bravoure en was de gehele wedstrijd minimaal gelijkwaardig. In de eerste tien minuten had Zweden nog wel steeds een kleine voorsprong, maar meer dan één doelpunt konden de favoriete Scandinaviërs niet weglopen.

Nederland bepaalde verrassend knap het wedstrijdbeeld en had het initiatief met een maximale marge van drie treffers. Het hoogtepunt van de eerste helft was het doelpunt van Jeffrey Boomhouwer dat tot 8-6 leidde. Een door Luc Steins ingezette actie werd door Ephrahim Jerry naar de linkerhoek gestuurd, waarna Boomhouwer fraai scoorde. In de aanval erna blufte Ephrahim Jerry de complete Zweedse defensie af om voor 9-6 te tekenen. In deze fase liet Gerrie Eijlers zijn enorme keeperskwaliteiten zien met fantastische reddingen.

Ook in de tweede helft, die begon met een 13-12 voorsprong, hield het Nederlands Herenteam knap stand. Tot 22-22 was het verschil tussen beide ploegen nooit meer dan één doelpunt. In de slotfase vervulde Kay Smits een hoofdrol. Eerst bracht hij Nederland via een fraaie individuele actie op 23-22 en even later was hij succesvol vanuit de rechterhoek: 25-23. Twee minuten voor het einde scoorde Jerry Tollbring de aansluitingstreffer. Zweden kwam daarna nog een keer in balbezit, maar Nederland hield stand en speelde na een time-out de laatste twintig seconden gedisciplineerd uit.

Iso Sluijters was topscoorder bij het Nederlands Herenteam met vijf doelpunten. Bobby Schagen en Jasper Adams scoorden beiden vier keer. Bij Zweden was Albin Lagergren met zes goals het best op dreef. Hampus Wanne en Mattias Zachrisson scoorden vier keer.

Topscorer Sluijters: "Dit was geweldig om mee te maken. Wij hadden met elkaar afgesproken om er vol voor te gaan en alleen dan kun je succesvol zijn. Als ploeg hebben we laten zien dat we tot veel in staat zijn. Dat moet in de toekomst tot mooie resultaten leiden."

Opstelling Nederlands handbalteam | Nederland-Zweden 25-24 (13-12)
Bart Ravensbergen, Gerrie Eijlers; Evert Kooijman (1), Dani Baijens, Toon Leenders (2), Iso Sluijters (5), Luc Steins (2), Bobby Schagen (4), Ivo Steins, Jaap Beemsterboer, Kay Smits (3), Jasper Adams (4), Jeffrey Boomhouwer (2), Ephrahim Jerry (2), Alec Smit, Tommie Falke.


Persbericht Nederlands Handbalverbond