Maandag 26 november 2018

Wat je moet weten over het WK Hockey 2018 in India

Speelschema_WK_Hockey_India.jpg

Wanneer spelen de Oranje hockeymannen op het WK Hockey India, hoe ziet het programma eruit, welke landen doen er naast Nederland mee?

Zaterdag 1 december begint voor Nederland het WK Hockey voor mannen in India. De eerste wedstrijd van het wereldkampioenschap hockey is al op woensdag 28 november. Lees hier in samenvatting wat je moet weten over het WK 2018 dat Oranje ingaat als Europees kampioen en Australië als huidig wereldkampioen.

Welke landen er meedoen aan het WK Hockey
Voor het eerst doen er aan het Odisha Hockey Men's World Cup 2018 zestien landen mee. Dit waren er voorheen twaalf. Er zijn dus méér WK-wedstrijden te bewonderen. En méér landen maken nu nog kans op de wereldtitel hockey. De landen die meedoen zijn: Argentinië, Australië, België, Canada, China, Duitsland, Engeland, Frankrijk, Ierland, gastland India, Maleisië, Nederland, Nieuw-Zeeland, Pakistan, Spanje en Zuid-Afrika. Ze zijn in de groepsfase verdeeld in deze vier groepen van vier:

Groep A:
1 Argentinië
2 Nieuw-Zeeland
3 Spanje
4 Frankrijk

Groep B:
1 Australië
2 Engeland
3 Ierland
4 China

Groep C:
1 België
2 India
3 Canada
4 Zuid-Afrika

Groep D:
1 NEDERLAND
2 Duitsland
3 Maleisië
4 Pakistan

Tegenstanders Nederland in Groep D
Het Nederlands heren hockeyteam speelt dus in de poulefase tegen Duitsland, Maleisië en Pakistan.

Locatie WK India: Kalinga stadion
Het WK Hockey Heren is zoals gezegd in India, om precies te zijn in speelstad Bhubaneswar. Het stadion waar alle wedstrijden op het programma staan heet het Kalinga Stadium.

Nederland één van de favorieten op basis van EK- en WK-geschiedenis
In 2018 wordt het veertiende wereldkampioenschap hockey gespeeld. De Nederlandse mannen van Oranje gaan er niet alleen heen als huidig Europees kampioen, maar ook als vice-wereldkampioen, zijnde mede-finalist van het vorige WK samen met winnaar Australië. Nederland gaat ook naar het WK India met een historie van in totaal 5 Europese titels en drie wereldtitels.

Opzet WK Hockey: meer info
Voor meer gedetailleerde informatie over de opzet van het hockey WK voor heren, klik hier.

Toernooi-opzet en speelschema
Na de poulefase van het WK gaan als eerste de vier groepswinnaars rechtstreeks door naar de kwartfinales. Daarnaast spelen de nummers twee en drie van alle vier de groepen, dus in totaal acht landen, tijdens de zogeheten cross-overs om de resterende vier tickets die toegang geven tot een plek in de kwartfinale. Na de kwartfinales volgens volgens het aloude knock-outprincipe de halve finales en de finale. Deze finale van het WK 2018 Hockey in India is op zondag 16 december 2018. Ook is er eerder op die dag de wedstrijd om plaats drie en vier voor de verliezende halve finalisten. Zie ook het gehele Programma WK India.