Zondag 16 september 2018

WK Volleybal: Nederland vól karakter naar ronde 2

Schema_WK_Volleybal_2018.jpg

Nederland wint op het WK Volleybal óók van Frankrijk, en hoe. Oranje pakt niet alleen een zwaarbevochten 3-2 winst, maar ook een ticket naar ronde 2.

Het Nederlands volleybalteam toont zich op het WK een sensationele kracht. Vol karakter. Na de onverwachte winst op Brazilië vocht Oranje zich ook tegen Frankrijk naar een dikverdiende overwinning. En daarmee 'en passant' naar een plek in de tweede ronde van dit wereldkampioenschap in Italië en Bulgarije.

Alsof het niets is: de nummer één van de wereld Brazilië verslaan, en daags erna ook even top volleyballand Frankrijk. Zij het close, met 3-2 en 15-13 in de beslissende set. Maar de Lange Mannen dwongen het af, want toonden ballen en gingen onverdroten voort, óók na een tussenstand van 0-2 achter in sets.

Bondscoach Gido Vermeulen zag - uiteindelijk - dat het goed was. Van 0-2 knokken naar een close, maar voordelige finish van 3-2. De startopstelling bestond uit spelverdeler Daan van Haarlem, diagonaal Nimir Abdelaziz, passers / lopers Thijs ter Horst en Gijs Jorna, middens Jasper Diefenbach en Thomas Koelewijn en libero Dirk Sparidans. Zij reikten halverwege de eerste set tot een ruime voorsprong, maar Frankrijk kwam in het eerste bedrijf terug. Toch leek Oranje te eindigen met de eerste op set op zak, ware het niet dat 23-21 niet voldoende bleek om het af te maken, maar even daarna 23-24 voor de Fransen wél.

Ook in set 2 kwam Nederland tekort, tegen de lekker volleyballende tegenstander. Na deze 19-25 kwam het erop aan. Op kracht, techniek, tactiek, kwaliteit en... mentaliteit. Oranje kwam tot een efficiënte cocktail van alle noodzakelijke ingrediënten die een team tot succesnummer maken. Met daarin óók, niet te vergeten, teamgeest. En zo speelde Nederland het klaar om 'gewoon' weer de aansluiting te vinden.

De 'Anschluss-set' kwam tot stand met een grotendeels nieuwe formatie. Jorna en Abdelaziz (die met 31 punten topscorer zou worden) bleven, en Vermeulen bracht in plaats van de anderen nu Wessel Keemink, Michael Parkinson, Thomas Koelewijn, Maarten van Garderen en Just Dronkers in.

De 25-21 in de derde set bleek een opmaat voor méér. Nederland had een moeilijk begin van de vierde set, maar bleef rustig, met een ijzersterke geest, hield daardoor tóch gelijke tred, leek zelfs de gelijkmakende set in te luiden en... dééd dat uiteindelijk ook. Het tweede setpunt leidde tot de 25-23, en daarmee minimaal één wedstrijdpunt, maar ook tot een vijfde en laatste set onder hoogspanning.

In de vijfde set was het andermaal puntje-van-de-stoel. De strijd ging gelijk op, waarbij Oranje op het juiste moment afstand wist te nemen. Bij de stand van 14-12 leek het vonnis voor de Fransen voltrokken, na een uitbal van hun zijde. Frankrijk vroeg echter met succes een challenge aan waaruit bleek dat er een lichte touché via Nederlandse handen aan te pas was gekomen. Het werd voor even 14-13 derhalve, maar kort daarna was er een vergelijkbare situatie maar dan precies andersom. Ook Nederland vroeg met succes een challenge aan. En kreeg 'game, set & match'.

Maandag speelt Nederland tegen Egypte, om 16.00 uur, wederom in Ruse (Bulgarije). Zie ook het Speelschema WK Volleybal. De tweede ronde van het WK Volleybal begint op vrijdag 21 september.